2014. március 24., hétfő

Mobil internet külföldön okosan

Amíg az Európai Unió nem egységesíti az adat roaming díjszabásokat, néhány percnyi internetezéssel is súlyos ezreket, sőt tízezreket fizethetünk szolgáltatónknak, ha egy (ingyenes) wifi hotspot helyett hazai kártyánkkal működő mobilunk adatátviteli szolgáltatását használjuk külföldi tartózkodásunk alkalmával.
Nyilvánvalóan senki nem akar ilyen összegeket fizetni egy a pénztárcát amúgy is megterhelő nyaralás után, így sokan ingyenes wifit keresnek, vagy fizetnek például egy szállodában ugyanezért. No de mi van akkor, ha nincs a közelünkben ilyen pont, vagy el akarjuk kerülni a nyilvános, titkosítás nélküli hotspotok veszélyeit? Az alábbiakban összeszedtem néhány költséghatékony megoldást, remélve, hogy ez alapján sokaknak segítek a megfelelő netezési mód kiválasztásában.



Külföldi SIM


Az első kérdés: milyen eszközök vannak a birtokunkban? Ha van szolgáltató-független mobil eszközünk (okostelefon, USB-s internet modem, SIM-et fogadó tablet...), akkor a előnyös megoldás a külföldi ország szolgáltatójának feltöltőkártyája, mert
  • Olcsó és megfelelően nagy adatmennyiséget biztosít, hiszen úgy internetezünk, mintha otthon lennénk. Számos országban párezer forintért (jellemzően tízezer forint alatt) vehetünk többszáz MB-os, vagy akár több GB-os(!) feltöltős csomagot. 
  • Legtöbbször 1 hónapig használható, ami bőven elég egy nyaralásra, vagy egy rövidebb külföldi tartózkodáshoz.
  • Nincs hűségidő, 1 hónap után akár el is dobhatjuk a SIM-et, vagy 1 éven belül ismét feltöltve (interneten keresztül, PayPal vagy bankkártya segítségével akár itthonról is) jövő évi nyaralásunkhoz is használhatjuk. 

Ugyanakkor a külföldi SIM hátrányokkal is jár:
  • A helyszínen történő vásárláshoz megfelelő nyelvtudás szükséges. Ajánlott már az utazás előtt tájékozódni a kiválasztott szolgáltató feltöltős tarifáiról, valamint a közeli értékesítési pontokról. Ehhez nagy segítség az adott szolgáltató célországi honlapja, amelyre a "mit" és "hol" kérdésre egyaránt megtaláljuk a választ. 
  • A vásárlás időigényes, nekem több alkalommal is legalább 30-45 perc volt egy feltöltős SIM aktiválása a sorban állástól kezdődően, amiben az utazás ideje még nincs is benne. Ez egy idegen országban, ha nem saját járművel érkeztünk, szintén nem biztos, hogy egyszerű (és nem is olcsó). Mindezt az időt (családi, baráti) nyaralásunktól, illetve hivatalos programunkból kell "kiszorítanunk", ami nem mindig jár minden érintett fél elégedettségével... A "most elmegyek SIM-et venni" kezdetű mondatokat általában nem lájkolják a velünk együtt utazó "nem geek-ek" ;)
  • Csak független eszközzel működik. Amennyiben telefonunkat a szolgáltató támogatásával, tarifa- és szolgáltatói hűséggel vásároltuk, akkor egy ilyen beszerzéssel csak időt és pénzt pazaroltunk, mert az idegen SIM-et nem fogadja el telefonunk. Érdemes itthon utánajárni, hogy a hazai szolgáltatónk külföldi társánál vásárolt SIM (pl. magyar T-mobil telefonban német T-mobil SIM) működhet-e.


Magyar SIM, de okosan


A külföldi SIM-mel kapcsolatos hátrányokra a hazai SIM használata jelenthet megoldást, de a külföldi internet használat ezekkel korábban megfizethetetlenül drága volt. Szerencsére mostanra változott a helyzet: hazánkban jelenleg a Vodafone kínál a legkedvezőbb feltételekkel külföldi internetezési lehetőséget Európa Napijegye segítségével. Külön előnye, hogy mindezt nem csak néhány országra szűkítetten (pl. Telenornál csak 1-es zónás országok), hanem a teljes EU-ra + Izlandra, Svájcra, Lichtensteinre és Törökországra is! Az Európa Napijeggyel az előfizetéses ügyfelek a díjcsomagjukba foglalt havi adatmennyiséget használhatják, napi 990Ft-ért. Így naponta "bármennyit" netezhetnek, korlátot csak a saját adatcsomagjuk jelenthet. Az már csak hab a tortán, hogy mindezért hazai perc és SMS díjak járnak Magyarország irányába!



Mi van akkor, ha nem vagyunk Vodafone előfizetők, és nem is akarunk új előfizetést vásárolni náluk? Akkor marad a feltöltőkártyás megoldás, ahol nincs hűségidő, csak egyszeri költség. Itt is a Vodafone a nyerő, mivel az Európa Napijegynek létezik feltöltős verziója: 990Ft/nap árért 100MB-nyi adatforgalmat kapunk a fenti országokban. Ez jelenleg a legjobb hazai ajánlat, hiszen a Telenor fele ennyit ad 990Ft-ért kevesebb országba, a T pedig 1490Ft-ot kér szintén fele ennyi (50MB) adatért, igaz, más országokba is, de például Törökországba nem.



Napi 100MB már bőven elég lehet arra, hogy néhány jól sikerült fotót megosszunk, emailjeinket, kedvenc weboldalainkat átböngésszük, ráadásul egy x napos nyaralás alkalmával x*100MB-tal gazdálkodunk, ez egy hétre 6930 forint. Ennél olcsóbban általában nem kapunk külföldön sem SIM-et és akkor még ott van a fentebb említett ügyintézési idő és költség. Persze, ha ennél jóval nagyobb adatmennyiségre van szükség (és nem vagyunk Vodás előfizetők), jobban járhatunk a helyi SIM-ekkel, mivel a Vodafone-nál a feltöltős Napijegyhez járó napi 100MB sajnos nem bővíthető.

Amennyiben kicseréljük a SIM-et a mobilunkban, nem leszünk elérhetőek régi számunkon (hacsak nem két kártyás telefonunk van). Erre lehet megoldás a hívás átirányítás, amit még itthon állítsunk be.
A Vodafone Napijegy azért is jó, mert a magyar bejövő hívásokat külföldön díjmentesen fogadhatjuk (ez ugye legtöbbször nem így van), a hívó pedig csak a Vodafone-os hazai hívásért fizet. Igaz, ilyenkor az eredeti szolgáltatónk és a Vodafone között átirányított hívás (belföldi) percdíját pluszban fizetjük, de ez rendszerint olcsóbb, mint a normál roaming híváfogadás felára (pl. Telenor esetében jelenleg +26,6Ft/perc). Fontos, hogy ne felejtsük el minden nap aktiválni a Napijegyet, mert ellenkező esetben sokat fizetünk!


Legyen saját mobil hotspotunk!


Egy okos eszközzel lehetőségünk van arra, hogy a mobil internetet megosszuk több eszköz között, így nem csak egy készülékkel csatlakozhatunk, ráadásul a net megosztása nem meríti le telefonunk akkumulátorát sem. Erre használhatóak a hordozható, mobil netet Wifin megosztó eszközök, a Mifi-k (aka: zsebwifi, mobil hotspot, mobil wifi, 3G hotspot...) Ilyet vásárolhatunk a szolgáltatóktól (pl. a Telenortól vagy a Vodafone-tól), de akár kártyafüggetlenül is. Többféle tudású szerkezet létezik, amelyek eltérő gyorsaságú (7-42 Mbps) és időtartamú (3-6 óra) netelérést biztosítanak 5-10 eszköz számára; a választás ízlés és pénztárca dolga.
Egy ilyen eszköz segítségével tényleg kényelmesen wifizhetünk a nyaraláskor: csupán a kártyát kell feltölteni előtte a megfelelő net csomaggal, ha pedig független a Mifink, akkor külföldön vásárolt SIM-et is beletehetünk.
Mégegy előnye a Mifinek, hogy nincs szükség hívásátirányításra, mert a telefonunkban a régi SIM-ünk maradhat.


Béreljünk-e Mifit és SIM-et?


Amennyiben csak egy alkalomra szeretnénk Mifit és nagyobb vagy korlátlan adatmennyiségre van szükségünk, lehetőség van arra, hogy egy erre szakosodott cégtől Mifit és a hozzá való SIM-et béreljünk bizonyos időre. Ilyen cég például a TepWireless, honlapjukon könnyen kikalkulálhatjuk, hogy adott adatmennyiség választásakor (150MB, 250MB/nap vagy korlátlan) mennyibe is kerül csomag. A fenti 7 napos példánál maradva 31,50GBP-t kell kifizetnünk, ami egész jó ár lenne, de erre rájön még a kézbesítés díja (13 GBP), valamint a visszaküldés postai költsége, így a dolog összesen kb. 20 ezer Ft-ba kerül nekünk. Hogy a kényelem megér-e ennyi pénzt, illetve a nagyobb adatmennyiség még ennél is többet, azt mindenki maga eldöntheti, de fontos tudni, hogy az eszközt minden alkalommal ki kell bérelnünk, meg kell fizetnünk. 
Amennyiben elég a napi 100MB, akkor az itthon megvásárolható olcsóbb Mifikkel + a Voda Netjeggyel már 1*1hét esetén is kijövünk kábé ennyiből és ezután minden további alkalom már jóval olcsóbb, hiszen a Mifit nem kell még egyszer megvásárolni, csak a netet kell aktiválni/feltölteni naponta.
Amennyiben 100MB-nál nagyobb adatmennyiség szükséges, akkor egy ilyen bérlés a megoldás, igaz, ekkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.
Léteznek csak SIM bérlésre szakosodott cégek is, de a logisztikai költségeket itt sem ússzuk meg.

Úgy tűnik, jelenleg még távol az idő, amikor az EU-n belül hazai SIM kártyánkkal, otthoni tarifánkkal internetezhetünk, addig is válasszunk okosan a lehetőségek közül, mert sokat spórolhatunk vele.
Ha tudsz a fentiekhez hasonló, további kedvező lehetőségről, ne habozz megírni!

A fenti cikket egyik mobilszolgáltató vagy más cég sem támogatta, az adatokat saját kutatással gyűjtöttem, minden felelősség kizárva. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése